26 september 2024

Sömnträning för bröderna som är 3 och 5 år gamla

Sömnträningen gick över förväntan! Vi hade bestämt att vi skulle börja på helgen, men någon av dagarna veckan innan bestämde mamma att Valter skulle vara i sin säng efter nattning, han var jättearg men köpte det efter en stund. När vi sen började med sömnträningen fullt ut var det inte några problem, vi hade sagt att vi skulle vara utanför rummet när barnen skulle sova som Sally Säl (från boken ”Visst kan Sally Säl sova!” och Valter var med på noterna. Efter att vi läst så sa vi godnatt och gick ut från rummet. Minns inte ifall vi fick gå in någon mer gång den kvällen, men han somnade i egen säng utan oss i rummet och har gjort varje kväll sedan dess.

Några av kvällarna i början av sömnträningen kom Valter ut några gånger, men då har vi bara kunna leda tillbaka honom in i sitt rum. De kvällar han säger ”jag kan inte sova” så har vi pratat om hur skön säng han har, hur fluffigt täcket och kudden känns, kramat gosedjur osv.  Och ofta bäddat ner honom under täcket. Vi har inte haft några utbrott kopplat till att vi lämnar rummet alls sen vi började med sömnträningen. Så nu funkar nattningen jättebra!

Framförallt Valter har dock vaknat tidigare (runt 6:30)  några morgnar, och blivit frustrerad på att det inte är dags att gå  upp än (hans lampan börjar lysa 7:10 och då är det morgon), men det jobbar vi på. Vi har en pingvinlampa som ändrar färg när de får gå upp så den hjälper mycket. 

Vi har verkligen uppskattat de Rådgivandesamtalen och de råd vi fått från dig Hanna, då det verkligen går att få anpassade råd utifrån de utmaningar man har. Rekommenderar det starkt för alla som har utmaningar med sina barns sömn! Dina böcker om Lillis Räv och Sally Säl kompletterar samtalen bra.