Grunden till hur jag arbetar med små barns sömn är LYSSNA – TOLKA – BEMÖTA.
Lyssna innebär att du förälder lär dig att lyssna på vad ditt barn uttrycket i en specifik stund. Vilken känsla har ditt barn just nu, i denna stund? Är hon ledsen? Är han arg? Eller är hon lite gnällig och försöker hitta en skön sovställning? Att lyssna och sedan tolka vad barnet uttrycker hjälper dig att bemöta på olika sätt.
I alla relationer är det bra att kunna möta personen där hon eller han är just nu, i denna stund. Detta gäller när ditt barn ska sova men det gäller också på dagen, vardag som helg och hela uppväxten. När barnet är ledsen så tröstas det på olika sätt och vi bekräftar känslan. När barnet har tråkigt så kanske vi hjälper barnet att hitta något att göra, ibland går det men ibland går det inte. När det inte går att hjälpa barnet ur den uttråkade känslan så är det ett bra tillfälle ett låta hen vara en stund och se hur barnet på egen hand tar sig ur känslan. Kanske klarar hon att byta tanke och känsla eller så behöver du återigen hjälpa till på något vis.
Jag lär också alla föräldrar att bemöta det arga och den rasande känslan som kan välla upp när du ändrar på de insomningsrutiner du och ditt barn har. Just rasande behöver mycket tålamod och utrymme. Då behöver du vänta in. När barnet (och vi vuxna) är arga så vill vi faktiskt inte tröstas. Vi vill vara ”arga till dess att det arga går över”. Först när den värsta ilskan fått pysa ut är vi kanske mottagliga för hjälp, beröring eller tröst. Så är det för våra barn och så är det oftast för oss vuxna.
En annan viktig grundsten i hur jag arbetar är KONTROLL – TRYGGHET.
Att ge barnet kontroll på att du lämnar rummet är en viktig nyckel i att förbättra sömnen. Att ge kontroll innebär att du måste lämna barnet innan hon somnar. Första och ibland andra dygnet av sömnträningen är det viktigt att vara generös att upprepade gånger hjälpa barnet att varva ner, ligga ner i sängen och att närma sig sömnen. När barnet är lugnt lämnar du rummet samtidigt som du talar om att du går. Jag lär föräldrar hur de på olika sätt använder sin röst som ett aktivt verktyg. Rösten använder du när du lämnar rummet för att göra barnet medveten om vad som händer. Rösten av du utanför rummet för att påminna om att du finns kvar, för att påminna om att det är natt eller för att trösta och uppmuntra.
När ditt barn har kontroll på vart du tar vägen så kan tryggheten växa sig stark. Trygghet skapar goda förutsättningar att slappna av vilket i sin tur leder till goda chanser att somna och att somna om när man vaknar till på natten.